EREKCIJAErekcija lahko vpliva na samozavest
moškega na vseh življenjskih področjih.

Erekcija je zmožnost doseganja in ohranjanja zadostne čvrstosti penisa za uspešen začetek in dokončanje spolnega odnosa. Erekcija lahko vpliva na samozavest moškega na vseh življenjskih področjih.

Erekcija je posledica kompleksnih živčnih in žilnih interakcij, ki so ponavadi povezane s spolno vzburjenostjo. Ob tem pa igra glavno vlogo krvni obtok.
 

Motnje erekcije
Motnja erekcije je spolna motnja, pri kateri moški ni zmožen doseči ali obdržati zadosti čvrste erekcije za uspešen spolni odnos. Včasih je bila ta motnja bolj znana pod imenom impotenca. Ta izraz pa se danes uporablja le redko. Motnja erekcije lahko bistveno poslabša kakovost življenja tako prizadetega moškega kot tudi njegovega partnerja.

Težave z erekcijo so veliko bolj pogoste, kot si večina ljudi misli. Več kot polovico moških starejših od 40 let ima motnjo erekcije določene stopnje. Motnja erekcije pa se lahko pojavi pri vseh starostih. Tudi mlajši moški (stari od 18 do 29 let) poročajo o težavah z ohranjanjem ali doseganjem erekcije.

Obstajajo različne stopnje motnje erekcije. Zdravniki motnje erekcije pogosto razvrščajo kot blago, zmerno hudo in hudo, in sicer na podlagi odgovorov na naslednja tri vprašanja: Kako pogosto imate erekcijo? Kako dolgo traja erekcija? Je erekcija za spolni odnos zadostna?

Moški z blago motnjo erekcije tu in tam nimajo zadovoljive erekcije. Moški z zmerno hudo motnjo erekcije so občasno brez erekcije ali je ne morejo ohraniti. Lahko se tudi zgodi, da njihova erekcija ni zadostna za zadovoljiv spolni odnos. Moški s hudo motnjo erekcije ne morejo doseči erekcije. Že blaga motnja erekcije lahko moškega precej vznemiri, prav tako pa lahko vpliva na partnerko. Pomembno je, da se moški z motnjo erekcije katerekoli stopnje zavedajo, da je ne smejo ignorirati in se aktivno zavzeti za njeno reševanje.

Na motnje erekcije lahko vplivajo številni dejavniki, ki jih združujemo v dve glavni skupini. Organski in psihogeni dejavniki. V 80. letih prejšnjega stoletja je prevladovalo mnenje, da je v 90 odstotkih vzrok za moteno erekcijo psihogen ter samo v 10 odstotkih organski. Danes pa vemo, da je vzrok za motnjo erekcije v več kot 80 odstotkih organski.

PSIHOGENA MOTNJA EREKCIJE

Psihogena motnja erekcija je redkejša oblika in predstavlja samo 20 odstotkov vseh težav z erekcijo. Je pogostejša pri mlajših moških in v povečini posledica strahu pred neuspehom. Lahko je posledica preobremenjenosti, stresa na delovnem mestu, pomanjkanja spolnih odnosov, podzavestne homoseksualnosti, močno porušenih partnerskih ali medsebojnih odnosov,... Značilno za psihogeno motnjo erekcije je, da je erekcija v vsakodnevnem življenju še vedno prisotna: prisotne so lahko nočne erekcije, moški lahko doseže erekcijo pri samozadovoljevanju.

ORGANSKA MOTNJA EREKCIJE

Organska motnja erekcije je vzrok za motnje erekcije v kar 80 procentih. Nekateri moški so mnenja, da je normalno, če erekcijska funkcija s starostjo slabi. Toda starost sama po sebi NE povzroča težav z erekcijo. Vzrok zanje je običajno nekaj, kar moti normalen krvni obtok. Organske vzroke za motnje erekcije tako na kratko razdelimo na zdravstvene težave, zdravila ter razvade in življenjski slog. Bolezni, kot so sladkorna bolezen, alkoholizem, multipla skleroza, ateroskleroza, žilne bolezni, nevrološke bolezni bolezni srca in visok krvni tlak, ovirajo krvni obtok, saj poškodujejo žile, živce ali fibrozno tkivo, ki sodelujejo pri doseganju in ohranjanju erekcije in so vzrok za kar 70% primerov motnje erekcije. Velikokrat pa na erekcijo ne vplivajo neposredno zdravstvene težave, temveč zdravila, ki jih je potrebno zaradi teh bolezni jemati. Motnja erekcije je tako lahko stranski učinek nekaterih pogosto uporabljenih zdravil, kot so zdravila za zniževanje krvnega tlaka, antihistaminiki, antidepresivi, uspavala, zaviralci apetita, itn. Tretji možen vzrok za motnjo erekcije pa so tudi nezdrave razvade alkohol, kajenje in življenski slog (premalo gibanje, preobremenjenost, stres, prekomerno kolesarjenje,..).

ALI IMAM MOTNJO EREKCIJE?

Izpolnite naslednji vprašalnik in dobili boste odgovor.
Mednarodni vprašalnik IIEF-5 (mednarodni indeks erekcijske funkcije-5). Pri vsakem vprašanju so na razpolago različni odgovori. Prosimo, da odgovorite na vsa vprašanja in izberite tisti odgovor, ki se vam zdi najboljši opis vašega stanja v zadnjih šestih mesecih.
 
 

Vprašalnik o motnji erekcije
1. Kako bi ocenili vaše prepričanje, da lahko dobite in obdržite erekcijo?
(1) zelo šibko
(2) šibko
(3) zmerno
(4) precejšnje
(5) popolno

2. Kako pogosto so bile vaše erekcije dovolj močne, da ste lahko prodrli v nožnico?
(0) nisem imel spolnega odnosa
(1) skoraj nikoli ali nikoli
(2) občasno (manj kot v polovici poskusov)
(3) včasih (približno v polovici poskusov)
(4) večinoma (veliko več kot v polovici poskusov)
(5) skoraj vedno ali vedno

3. Kako pogosto ste uspeli obdržati erekcijo med spolnim odnosom?
(0) nisem imel spolnega odnosa
(1) skoraj nikoli ali nikoli
(2) občasno (manj kot v polovici poskusov)
(3) včasih (približno v polovici poskusov)
(4) večinoma (veliko več kot v polovici poskusov)
(5) skoraj vedno ali vedno

4. Ali ste zmogli obdržati erekcijo do konca spolnega odnosa?
(0) nisem poskušal imeti spolnega odnosa
(1) izredno težko
(2) zelo težko
(3) težko
(4) dokaj težko
(5) ni bilo težko

5. Ko ste poskušali imeti spolni odnos, kako pogosto ste bili vi zadovoljni z njim?
(0) nisem poskušal imeti spolnega odnosa
(1) skoraj nikoli ali nikoli
(2) občasno (manj kot v polovici poskusov)
(3) včasih (približno v polovici poskusov)
(4) večinoma (veliko več kot v polovici poskusov)
(5) skoraj vedno ali vednoSeštejte številke ob odgovorih. Če je seštevek manjši od 21, so prisotni znaki motnje erekcije.
 

Kako deluje Manofar?
Manofar sprošča mišično tkivo, širi žile in povečuje krvni pretok. V kombinaciji s spolnim vzburjenjem tako pripomore k pretoku krvi v penis, hkrati pa preprečuje, da le-ta iz penisa prehitro ne izteče. Manofar omogoča močno in dolgotrajno erekcijo. Manofar hkrati pomaga tudi pri preprečevanju prezgodnjega izliva in zmanjšuje regeneracijski čas med orgazmi. Mešanica zelišč bo pomagala vsakemu moškemu v najstniških letih pa vse do pozne starosti doseči močne in večkratne erekcije. Manofar deluje 100%, rezultati so fantastični.


Ko je moški mlad, se mu zdi doseganje in ohranjanje erekcije nekaj naravnega in preprostega. Včasih je dovolj že bežna misel. Toda pod površjem, v našem telesu se dogaja veliko aktivnosti, ki omogočijo in ohranijo erekcijo. Erekcija je posledica kompleksnih živčnih in žilnih interakcij, ki so ponavadi povezane s spolno vzburjenostjo. Krvni obtok ima pomembno vlogo pri doseganju in ohranjanju erekcije. Ko ste spolno vzburjeni, se vaši možgani in živčne celice odzovejo na spolne dražljaje s pošiljanjem signalov prek hrbtenjače do lokalnega živčevja v penisu. Signali iz možganov v spolnem udu povzročijo sproščanje dušikovega oksida, zaradi katerega se mišice v penisu sprostijo. To omogoči povečan dotok krvi in napolnitev gobastega tkiva v brecilih s krvjo. Penis iz tega razloga nabrekne in se dvigne. Ko se brecila večata, pritiskata na membrani, ki ju obdajata. Pritisk na membrani povzroči pritisk na (odtočne žile) vene, ki odvajajo kri iz penisa, zaradi česar kri ostane »ujeta« v brecilih, penis pa se ohranja nabreknjen in otrdel. Manofar spodbuja sproščanje dušikovega oksida in povečuje krvni pretok. Manofar omogoča močno in dolgotrajno erekcijo.